Mated cake/ Babka parzona

Photo by Staffage via: kaboompics.com
Photo by Staffage via: kaboompics.com
Mated cake
Ingredients:
- 500g flour,
- 250 ml milk,
- 60 g yeast,
- 150g sugar,
- 10 egg yolks.
- A pinch of salt,
- 15g butter,
- 40g icing sugar for decoration.
- Butter and flour for preparing the tin

Prepare baking tin. At first cover the inside of the tin with butter. Put flour into the tin and cover the butter.

Now melt the butter. Pound the yeasts with a tablespoon sugar. Boil the milk and add it to 120- 150g of flour, and add yeasts. Mix, so there is no clumps. Cover with a table cloth. Leave in a warm place to grow for about half an hour.

Pound egg yolks with the rest of sugar. Add it to the yeast mixture, put the rest of flour. Knead a bit till the cake gets the right texture, and more air gets into the cake. When You can see the air in the cake, add salt, melted butter in small portions and knead until the texture is good. Place the cake in the tin. Cover with a cloth and leave to grow again. When the cake grew by 100% Put into a hot (180*C) oven and bake for about 1 hour. Cool down Your cake and serve decorated with icing sugar :D READY :D

___________________________________________________________________________________


Babka parzona

Składniki:

- 500g mąki,
- 250ml mleka,
- 60g drożdży,
- 150g cukru,
- 10 żółtek,
- Szczypta soli,
- 15g masła,
- 40g cukru pudru.
- Odrobina masła i mąki do przygotowania blachy.

Przygotuj blachę - pokrywając ją masłem i mąką.

Rozpuść masło. Rozetrzyj drożdże z łyżką cukru. Zagotuj mleko i wlej je do 120-150g mąki i wyrobionych drożdży. Wymieszaj, żeby nie było grudek. Przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. pół godziny.

Utrzyj żółtka jaj z resztą cukru i dodaj je do drożdży. Dosyp resztę mąki i wyrabiaj dopóki konsystencja będzie jednolita. Gdy zobaczysz pęcherzyki powietrza w cieście, dodaj sól i roztopione masło (masło dodawaj małymi porcjami). Wyrabiaj dopóki ciasto będzie jednolite. Wyłóż ciasto na blachę, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcie. Gdy ciasto powiększy swoją objętość o 100%, włóż je do gorącego piekarnika, rozgrzanego do 180*C i piecz ok. godziny. Wystudź ciasto i posyp cukrem pudrem.

 

Stalkers

Facebook

MEET THE AUTHOR

My Photo
A girl who fell in love with coffee and sweets. Someone who's wardrobe is getting bigger eventough she still finds like she got nothing good to wear. Dziewczyna która zakochała się w kawie i słodyczach. Ktoś, kogo szafa się stale powiększa, a ta wciąż myśli, że nie ma nic fajnego do ubrania.