vitamin C :O / witamina C :O

pic. taken from senior.pl website. 

Due to the winter and colds I have decided to talk about vitamin C. We believe that it might save us from colds and flu.

 Vitamin C- Ascorbic Acid.  

What is vit. C? :O 
Ascorbic acid is a water soluble, white crystaline solid. (honestly, it looks like a white powder ;D ) It is sweet- sour in taste. This vitamin is very unstable (lost when we): 
- cook, 
- store rich in vitC food, 
- prepare, 
- expose (vit C rich) food to the light and/or air. 
It is also destroyed by alkalies, some cell enzymes from veggies and/ or dehydration (so when we buy dried fruits- prunes, raisins, etc- they don't have lots of vit. C. 
 Ascorbic acid is an effective antioxidant so it saves us from some diseases and some forms of cancer. 

REMEMBER!!! ''C against Cancer'' 


Why do we need  this vitamin? :P 
  • Vitamin C assists the production of Collagen- so the more collagen= the less wrinkles :P 
  • binds the Cells of skin and bone together- so its important during growing up, 
  • helps 2 form healthy blood vessels, 
  • helps white blood Cells to fight infeCtion, 
  • It helps to prevent bruising & speeds up the healing of wounds, 
  • It is a powerful antioxidant and as I said above it helps to prevent some forms of cancer,  
  • Vitamin C is needed for the proper absorption of Calcium and Iron.   


Where is vitamin C present? 

In food, especially in fruits and veggies. 
Fruits: 
Citrus fruits: grapefruits, lemons, oranges, 
kiwis, 
strawberries, 
apples,  
plums, 
melons, etc. 

Veggies: 
peppers, 
Cabbage, 
tomatoes, 
potatoes, 
broccoli. 


What happens when we do not have enough amount of vitC in everyday diet? :O 
  1. Our lining tissues (skin and blood) are getting weaker due to low collagen production.   
  2. All wounds heal slower and body bruises easily. 
  3. We are more likely to become infeCted with Colds and flu. 
  4. Anemia might occur due to poor Iron absorption. 
  5. And finally if we are taking not enough vit C for a long, long time we could get a SCURVY disease- don't ask me how does it look like :O  

Did You know? : that vitamin C helps to speed up the growth of yeast? I never checked if its working, but maybe... the time taken by the yeast to grow (and doubling the amount of cake, pastry or bread) would be smaller :O 


 



No coz, mamy zime za oknami ;), a takze pore idealny czas na to, zeby zalapac jakies przeziebienie lub grype. Wierzymy, ze witamina C pomoze nam je zwalczyc lub zwiekszyc odpornosc na nie, wiec do dziela!!! :P 

Co to jest witamina C? :O 
Kwas askorbinowy, czyli witamina C to nic innego, jak rozpuszczalne w wodzie, biale i krystaliczne cialo stale. (szczerze to wyglada jak bialy proszek :P ) Ma slodko-kwasny smak i jest baardzo, ale to baardzo niestabilne na: 
- przechowywanie, 
- przetwarzanie, 
- gotowanie, 
-wystawianie na swiatlo lub/i powietrze, 
Jest latwo niszczone przez zwiazki zasadowe, niektore enzymy (z warzyw :P ) i odwodnienie (jesli kupujemy suszone owoce tj. rodzynki, czy sliwki suszone- raczej nie ma w nich duzo witaminy C :C ) 
Witamina C to bardzo silny antyoksydant/ antyutleniacz, ktory chroni nas przed niektorymi formami raka i chorobami. 

Dlaczego tak jej potrzebujemy? :P
  • Witamina C wspomaga produkcje Kolagenu- czyli  wiecej kolagenu= mniej zmarszczek :P
  • laczy skore z koscmi (tworzy tkanke :P ) i dlatego jest tak wazna przy np. rosnieciu ;), 
  • pomaga tworzyc zdrowe naczynia krwionosne, 
  • pomaga bialym krwinkom zwalczyc infekcje <3- tak pozadane w tym okresie :P, 
  • jak wczesniej wspominalam kwas askorbinowy jest bardzo silnym antyutleniaczem i chroni nas przed niektorymi formami nowotworow ;), 
  • witaminka C jest nam potrzebna do prawidlowego przyswajania wapna i zelaza. 

Wiec, gdzie znajdziemy witamine C? :
Witamina C jest obecna w warzywach i owocach: 
Warzywa: 
papryki, 
warzywa kapustne, 
pomidory, 
szpinak <3,  szczaw :P,
brokuly.     

Owoce: 
Cytrusy: grejfruty, Cytryny, pomarancze, 
truskawki, 
kiwi, 
jablka, 
sliwki, 
melony. 


A co sie dzieje, kiedy nie dostarczamy sobie wystarczajaco duzo witaminy C? :O 
  1. Oslabiamy sobie cialo- skore ( i krew) poprzez nie przyswajanie witaminy C i zelaza. 
  2. Mozemy miec slabsze kosci, poniewaz wapn nie przyswaja sie prawidlowo, 
  3. Nasze rany nie goja sie szybko, 
  4. Jestesmy bardziej narazeni na przeziebienia i grype, poniewaz nasz system odpornosciowy jest oslabiony, 
  5. Mozemy miec anemie, poniewaz nie przyswajamy odpowiednio duzo zelaza, 
  6. Jesli nie dostarczamy sobie witaminy C przez dluuugi, dluuugi czas mozemy dostac szkorbutu- i tylko prosze nie pytajcie mnie jak  to wyglada- FUUJ!!!  

CZY WIESZ, ZE? :podobno witamina C przyspiesza wyrastanie drozdzy :P ja nigdy nie probowalam i jestem ciekawa, czy na prawde mozna zmniejszyc czas oczekiwania na ciasto drozdzowe :P  

1 comments:

Marta Hennig said...

dobrze, że jem masę pomidorów ;D bo o braniu tabletek z witaminą C bym zapominała :D

 

Stalkers

Facebook

MEET THE AUTHOR

My Photo
A girl who fell in love with coffee and sweets. Someone who's wardrobe is getting bigger eventough she still finds like she got nothing good to wear. Dziewczyna która zakochała się w kawie i słodyczach. Ktoś, kogo szafa się stale powiększa, a ta wciąż myśli, że nie ma nic fajnego do ubrania.