Photo by Staffage via: kaboompics.com
Mated cake
- 500g flour,
- 250 ml milk,
- 60 g yeast,
- 150g sugar,
- 10 egg yolks.
- A pinch of salt,
- 15g butter,
- 40g icing sugar for decoration.
- Butter and flour for preparing the tin
Prepare baking tin. At first cover the inside of the
tin with butter. Put flour into the tin and cover the butter.
Now melt the butter. Pound the yeasts with a
tablespoon sugar. Boil the milk and add it to 120- 150g of flour, and add
yeasts. Mix, so there is no clumps. Cover with a table cloth. Leave in a warm
place to grow for about half an hour.
Pound egg yolks with the rest of sugar. Add it to the
yeast mixture, put the rest of flour. Knead a bit till the cake gets the right
texture, and more air gets into the cake. When You can see the air in the cake,
add salt, melted butter in small portions and knead until the texture is good.
Place the cake in the tin. Cover with a cloth and leave to grow again. When the
cake grew by 100% Put into a hot (180*C) oven and bake for about 1 hour. Cool
down Your cake and serve decorated with icing sugar :D READY :D
___________________________________________________________________________________
Babka parzona
Składniki:
- 500g mąki,
Przygotuj
blachę - pokrywając ją masłem i mąką.
Rozpuść masło. Rozetrzyj drożdże z łyżką cukru. Zagotuj mleko i wlej je do
120-150g mąki i wyrobionych drożdży. Wymieszaj, żeby nie było grudek.
Przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Utrzyj żółtka jaj z resztą cukru i dodaj je do drożdży. Dosyp resztę mąki i wyrabiaj dopóki konsystencja będzie jednolita. Gdy zobaczysz pęcherzyki powietrza w cieście, dodaj sól i roztopione masło (masło dodawaj małymi porcjami). Wyrabiaj dopóki
ciasto będzie jednolite. Wyłóż ciasto na blachę, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcie. Gdy ciasto powiększy swoją objętość o 100%, włóż je do gorącego piekarnika, rozgrzanego do
180*C i piecz ok. godziny. Wystudź ciasto i posyp cukrem pudrem.