My very first recipe for You is Xmass cheesecake <3 my favourite ;)
Oto moj pierwszy przepis, ktory dla Was przygotowalam- Swiateczny sernik <3 moj ulubiony ;)
Cheesecake:
A BASE
250 g plain flour,
1,5 tsp baking powder,
120g icing sugar,
1 egg,
125 g margarine
pinch of salt and o drop of vanilla essence.
Mix all ingredients until you get a smooth dough. Place in the fridge for 30 mins. Then take out of the fridge and put onto baking tray 35x25 cm. Bake 20-25 mins in 190*C (electric)/ 180*C (fan)/ 6 (on gas mark)
Cheese mixture:
1 kg creamy cheese,
250 g margarine,
6 eggs + 1 egg white,
300g icing sugar,
3 tbs starch ( Polish potato flour ),
1 tsp baking powder,
75 g of each: raisins and orange zest.
1 tbs to mix with raisins and zest.
a bit of each: vanilla essence and rum essence.
Mix creamy cheese with the margarine, beat the egg yolks with 3/4 of icing sugar. Add egg-yolk mixture, vanilla and rum essences, sieved flour and baking powder to the beaten cheese. Beat egg until the foam is made. Add the rest (1/4) of an icing sugar. Add beaten egg whites with sugar to the cheese. Add raisins and orange zest (coated with the tablespoon of flour) to the mixture and mix carefully. ( I use the spatula, so the egg whites don't ''fall down'' ;D ) Carefully place the cheese mix on the base, then bake 60-70 mins in 180*C (electric)/ 170*C (fan) or 5 (gas mark oven). Serve decorated with icing sugar ;) omnon... ;P
Tip ;) : We coat raisins and orange zest with flour, so they should not fall down to the bottom of our cake. :)
Sernik:
Ciasto:
250g maki,
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia,
120g cukru pudru,
1 jajko,
125g margaryny,
szczypta soli i kropelka aromatu lub esencji waniliowej.
Wymieszac skladniki i normalnie zagniesc ciasto. Wstawic do lodowki na ok 30 min. Po tym czasie wyjac i rozwalkowac na wielkosc blaszki ( u mnie 35x25 cm). Piec w 190*C (piecyk elektryczny)/ 6 (piecyk gazowy)
Masa serowa:
1 kg sera do sernikow ( takiego z wiadereczka :P )
250 g margaryny,
6 jaj + 1 jedno bialko,
300 g cukru pudru,
3 lyzki maki ziemniaczanej,
1 lyzeczka proszku do pieczenia,
po 75g rodzynek i skorki pomaranczy,
1 lyzka maki do obtoczenia rodzynek i skkorki,
odrobina aromatow: wanilliowego i rumowego.
Twarog zmiksowac z margaryna. Zoltka utrzec z3/4 cuku pudru. Utarte zoltka, aromaty, przesiane maki i proszek do pieczenia dodac do sera zmiksowanego z margaryna. Ubic bialka na sztywna piane. Dodac do nich cukier puder, Przelozyc do sera i lekko zamieszac, dodac rodzynki i skorke pomaranczowa (obtoczone w mace). Lekko mieszac (ja uzywam szpatulki, bo delikatne mieszanie nie spowoduje, ze bialka ''opadna''. Mase przelozyc do blaszki z ciastem, piec ok 60-70 min w temperaturze 180*C ( piecyk elektryczny)/ 5 (piecyk gazowy). Podawac udekorowane cukrem pudrem.
Porada ;) : Obtaczamy rodzynki i skorke pomaranczy w mace, poniewaz wtedy nie opadna na dnie ciasta ;)
Labels:
aromat,
boże narodzenie,
celebration,
cheescake,
cheese,
christmass,
esensja,
margarine,
ser,
sernik,
święta,
świętowanie,
vanilla,
vanilla essence,
wanilia,
X-mass
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment